Lina van der Weydens blogg

UTBLICK – Sverige och svenskar i utlandet

– Barroso på snabbvisit

Högnivåbesök är vanliga i Paris. Många ministrar och kommissionärer har passerat revy under de senaste åren, men en av dem som jag nog kommer att minnas bäst, när jag väl ska flytta härifrån, är nog besöket av José Manuel Barroso, utgående President för EU Kommissionen.

I onsdagskväll träffade han Angel Gurria, OECD:s nuvarande Generalsekreterare i ett bilateralt samtal följt av ett tal inför ambassadörer och andra inbjudna i OECD:s konferenscentrum. I talet gav Barroso återblickar från de 10år han innehaft sin post. Naturligtvis fanns det inte tid att gå igenom allt, men hans huvudteman var tydliga; vikten av frihandel och de handelsavtal som har och kommer att ingås med andra regioner, EU-projektet som fört samman stater som tidigare krigat mot varann, den finansiella krisen och frågan om en ”bankunion”, hur tillväxt kan skapas och mycket mer. ”-The financial crisis was a stress test, but we are coming out of it…”

Barrosos huvudbudskap var bl.a behovet av att fördjupa och konsolidera den inre marknaden för att EU ska kunna attrahera fler investeringar, att EU-staterna måste fortsätta att arbeta tillsammans utan att för den del sträva efter att bli lika federalt som USA. -”Krafterna som för oss samman är starkare än dem som försöker dra oss isär” svarade han en ambassadör som hänvisat till det senaste valresultatet till Europaparlamentet.

Så här skrev Barroso själv på Twitter i onsdags: ”Delivering keynote at @OECD : #Europe united, open & stronger: a story of interdependence & resilience
…strax därefter tog han en selfie med det franska kommissionskontorets praktikanter och hastade iväg till sin middag med President Hollande.

20140714-160230.jpg

20140714-160244.jpg

20140714-160251.jpg

20140714-160331.jpg

juli 14, 2014 - Posted by | Okategoriserade

Inga kommentarer ännu.

Lämna en kommentar