Lina van der Weydens blogg

UTBLICK – Sverige och svenskar i utlandet

– Ukraina. Reaktioner från FN och EU.

Lördag kväll och kommentarerna på min facebook handlar mest om melodifestival (svenska vänner) och The Voice (franska dito), men en och annan har också, liksom jag själv, valt att sitta uppe i natt p.g.a. situationen i Ukraina. FN:s säkerhetsråd extrainkallades ikväll för att diskutera situationen. Den som briefade pressen i New York var Biträdande Generalsekreterare Jan Eliasson, som jag arbetade med för tio år sedan och fortfarande imponerar. Han betonade vikten av återhållsamhet och av att tona ner de politiska uttalanden som kan provocera situationen ytterligare. Samtliga bör istället fokusera på en seriös dialog och att respektera de åtaganden och rättigheter som FN-stadgan fastslår (kap 1 och 6).

Flera andra , utöver de direkt berörda parterna, har också uttalat sig inför media idag. Vita husets pressmeddelande informerade om President Obamas samtal med President Putin och min egen chef, HR/VP Catherine Ashton (dvs EU) betonade vikten av att respektera Ukrainas suveränitet. För den intresserade, följer här länkarna till uttalandena:

Klicka för att komma åt 140301_01_en.pdf

http://webtv.un.org/watch/jan-eliasson-on-ukraine-security-council-media-stakeout-1-march-2014/3277254226001/

De här kommer utan tvekan att följas av fler uttalanden i veckan efter Säkerhetsrådet och EU:s extrainkallade Foreign Affairs Council (FAC), där EU:s 28 utrikesministrar möts för att diskutera eventuella åtgärder.

Mars har börjat med en allvarlig och oroande situation.

mars 2, 2014 - Posted by | Diplomati, EU, FN, Washington | , , , , ,

Inga kommentarer ännu.

Lämna en kommentar